نام و مزاج
نام های دیگر سپستان: سبستان، سگ پستان، سجبستان، لیم
طبیعت میوه سپستان معتدل و متمایل به تر می باشد.
معرفی
گیاهی است درختی که اندامهای هوایی آن پوشیده از کرک وپرزهای خشن میباشد.
برگهای آن متناوب و بدون گوشوارک بوده بیکرک، بیضوی منتهی به دمبرگ بلند، گلها دوجنسی پنجپر تشکیل شدهاز ۲ برچه پیوسته با گلی قیفی مجتمع بصورت گرزن فاصلهدار است.
میوه های خشک چروکیده و قهوه ای رنگ آن به شکل مخروطی است و از طریق خشک کردن میوه های کروی و زردرنگ آن که در حالت تازه دارای آب و موسیلاژ فراوان است به دست می آید.
در سواحل خلیج فارس، جزیره خارک، هند، چین و تایوان می روید.
خواص
از دم کرده این گیاه برای کاهش سرفه استفاده می شود.
سپستان تشنگی را برطرف می کند.
میوه سپستان در معالجه تبهای گرم مزاج صفراوی همراه داروهای دیگر بسیار مصرف می شود
از عصاره پوست این درخت برای تسکین قولنج روده ها استفاده می شود.
جوشانده پوست درخت سپستان برای رفع سوء هاضمه و کاهش تب موثر است.
برگ های پودر شده آن به صورت موضعی برای تسکین سردرد و التیام جراحت ها به کار برده می شود.
جوشانده این گیاه برای قطع اسهال موثر است.
سپستان داروی امراض کلیوی می باشد.
باعث کاهش فشار خون شده و از موسیلاژ آن در صنایع قرص سازی استفاده می شود.
جوشانده این گیاه گرفتگی صدا را برطرف می کند.
مصرف میوه این گیاه به بیماران ریوی و طحال تجویز می شود.
پودر دانه این گیاه به صورت موضعی برای بیماری های قارچی پوست استفاده می شود.
موارد منع مصرف
مصرف زیاد سه پستان مضر معده است و کبد را ضعیف میکند، لذا سرد مزاجها باید با برگ گل سرخ و سایرین با عناب بخورند.
شیوه استفاده
از میوه کال و نارس آن جهت آماده کردن ترشی استفاده میگردد و از میوه رسیده آن به صورت دم کرده مصرف می گردد.
برای آماده کردن دم کرده سه پستان از ۵ تا ۳۰ عدد میوه که بستگی به نیاز دارویی دارد، میتوان مصرف نمود.
منبع: https://tabaye.ir
گرد آوری: مجله اینترنتی بانوی خاص
ارائه شده در: مجله اینترنتی طنین